Showing posts with label QUESTION & ANSWER. Show all posts
Showing posts with label QUESTION & ANSWER. Show all posts

Friday, 25 September 2015

QUESTION & ANSWER - 10

1.       Where is the Headquarters if World Health Organisation located?
Answer: Geneva, Switzerland
2.       How many chambers are there in the heart?
Answer: 4
3.       What is the capital of Nigeria?
Answer: Abuja
4.       Who is the father of Biology?
Answer: Aristotle
5.       What is the shape of an Earth?
Answer:  Ooblate spheroid
6.       Which country is going to host 2016 T20 World Cup?
Answer: India
7.       In which state Shevaroy hills located?
Answer: Tamil Nadu
8.       Which country is going to host 2018 Men’s Hockey?
Answer: India
9.       What is the full form of NDMA?
Answer: National Disaster Management Agency
10.   Which state has largest number of Sugar mills?
Answer: Uttar Pradesh
11.   On which river bank Guwahati located?
Answer: Brahmaputra
12.   Where is the Headquarters of Amnesty International located?
Answer: London
13.   Which is the shortest river?
Answer: Roe
14.   Which monsoon brings rainfall to Tamil Nadu?
Answer: North-East Monsoon
15.   In which state Corbett National Park Situated?
Answer: Uttarakhand
16.   What is the Capital of Ghana?
Answer: Accra
17.   Which continent is also known as Dark Continent?
Answer: Africa
18.   Durand Line is between which two countries?
Answer: Afghanistan and Pakistan
19.   Panama Canal connects which two oceans?
Answer: Pacific Ocean and Atlantic Ocean
20.    What is the Full Form of FBI?
Answer: Federal Bureau of Investigation
21.   What is the National Game of USA?
Answer: Baseball
22.   Between which two nations Ashes series will be played?
Answer: England and Australia
23.   Where did 2015 World Championship in Athletics held?
Answer: Beijing, China
24.   Who won the Men’s 2015 French open title?
Answer: Stan Wawrinka
25.   Who is the founder of Facebook?
      Answer: Mark Zuckerberg

Tuesday, 22 September 2015

QUESTION & ANSWER - 9

1.       What is the other name of Mettur Dam?
Answer: Stanley Reservoir
2.       What is the National game of Bangladesh?
Answer: Kabaddi
3.       What is the capital of Belgium?
Answer: Brussels.
4.       Who invented the Safety Razor?
Answer:  King C. Gillette
5.       What is the full form of DNA?
Answer: Deoxyribonucleic acid.
6.       Which country wins 2015 Copa America Cup?
Answer: Chile.
7.       When was tennis included again in Olympics?
Answer: 1988
8.       When is World Radio Day observed?
Answer: 13th February
9.       When is World Wildlife day celebrated?
Answer: 3rd March
10.   Who won the FIFA Ballon d’or award for 2014?
Answer: Cristiano Ronaldo
11.   Which sports is associated with Durand Cup?
Answer: Football
12.   What is the use of fathometer?
Answer: instrument for measuring the underwater depth using sound
13.   What refers to DNS?
Answer: Domain Name System
14.   Which Grand Slam is played on Clay court?
Answer: French Open
15.   Which City is known as Golden City?
Answer: Amristar
16.   How many states are there in USA?
Answer: 50
17.   In Which city Golden Gate Bridge is present?
Answer: San Francisco
18.   Who is the Railway Minister of India?
Answer: Suresh Prabhu
19.   What is the Capital of Kazakhstan?
Answer: Astana
20.   Which city is going to host 2022 Commonwealth Games?
Answer: Durban
21.   Which city has hosted Olympics games thrice?
Answer: London (1908, 1948, 2012)
22.   Who is called as metro man?
Answer: E. Sreedharan
23.   Who is the author of the Declaration of Independence?
Answer: Thomas Jefferson
24.   Where did the 10th World Hindi Conference held?
Answer: Bhopal
25.   Where is the Feroz Shah Kotla Cricket ground located?
Answer: New Delhi
26.   Where is the headquarters of Internationa Red Cross located?
Answer: Geneva
27.   AFP is the news agency of which country?
Answer: France.
28.   When and where the first Asian games held?
Answer: New Delhi, 1951.
29.   What is the full form of ATP?
Answer: Association of Tennis Professional.
30.   Which country is known as Britain of South?
      Answer: New Zealand.

Monday, 21 September 2015

QUESTION & ANSWER - 8

1.       What is the total length of Indian Coastal line?
Answer: 7517 km
2.       In which country Kalhari desert is located?
Answer: South Africa, Botswana & Namibia
3.       What is the Chemical name of Common Salt?
Answer: Sodium Chloride
4.       Which is the longest mountain range in the World?
Answer: Andes
5.       Which is the most populous city in the World?
Answer: Tokyo
6.       Which country is known as Cockpit of Europe?
Answer: Belgium
7.       Which country is known as Land of Thousand Lakes?
Answer: Finland
8.       Who invented the Electron?
Answer: Chadwick
9.       What is the full form of BARC?
Answer: Bhabha Atomic Research Centre.
10.   Which is the longest canal in the World?
Answer: Suez Canal.
11.   Which is the densely populated state in India?
Answer: West Bengal.
12.   When is the World Meteorological Day observed?
Answer: March 23
13.   Who is the Chief Election Commissioner of India?
Answer: Mr. Nasim Zaidi
14.   Who is the first Indian to Win Nobel prize?
Answer: Rabindranath Tagore.
15.   What is the full form of OPEC?
Answer: Organisation of Petroleum Exporting Countries.
16.   Which soil is found mostly in India?
Answer: Alluvial Soil
17.   Which is the World’s largest desert?
Answer: Sahara
18.   What is the Currency of Israel?
Answer: Shekel
19.   What is the capital of Syria?
Answer: Damascus
20.   In which state Gangotri National Park located?
     Answer: Uttarakhand

Sunday, 20 September 2015

QUESTION & ANSWER - 7

1.       Which is the longest river in Indian sub-continent?
Answer: Ganges
2.       Which is the third most populated country?
Answer: USA.
3.       Which planets don’t have satellites?
Answer: Mercury and Venus.
4.       Where is the Headquarters of NATO located?
Answer: Brussels, Belgium.
5.       Which countries are members of SAARC?
Answer: India, Nepal, Pakistan, Bhutan, Maldives, Sri Lanka & Bangladesh.
6.       When is the World Population Day observed?
Answer: July 11.
7.       How many years before the Olympic host city will be elected?
Answer: 7 years.
8.       Which country is called as Land of Morning Calm?
Answer: South Korea.
9.       What is the Capital of Hungary?
Answer: Budapest.
10.   Where is the Indian Naval Academy Located?
Answer: Kannur, Kerala.
11.   What is the capital of Sikkim?
Answer: Gangtok.
12.   Which is the smallest state in India?
Answer: Goa.
13.   In which state the Anand Dairy Farm located?
Answer: Gujarat.
14.   What is the Currency of Kuwait?
Answer: Kuwait Dinar.
15.   Helsinki is the capital of which country?
Answer: Finland
16.   Who is called as Father of English Poetry?
Answer: Geoffrey Chaucer.
17.   Who is the first Field Marshall of India?
Answer: S.H.F Manekshaw.
18.   Who is the first Governor General of free India?
Answer: Lord Mountbatten.
19.   What is the currency of Myanmar?
Answer: Kyat
20.   Where is the Headquarters of Asian Development Bank located?
Answer: Manila.
21.   Who invented the X-Ray?
Answer: Wilhelm Roentgen.
22.   What is the Parliament of Poland?
Answer: Sejm.
23.   In which state Ajanta caves located?
Answer: Maharastra.
24.   In which State is the Guru Shikhar Peak located?
Answer: Rajasthan.
25.   Which state has the longest coastal line in India?
Answer: Gujarat.
26.   What is the capital of Venezuela?
Answer: Caracus.
27.   What is the full form of CBEC?
Answer: Central Board of Exercise and Customs.
28.   Which is the largest Gulf in the World?
Answer: Gulf of Mexico.
29.   Which country is known as Playground of Europe?
Answer: Switzerland.
30.   What is the full form of INTUC?
      Answer: Indian National Trade Union Congress.

Tuesday, 8 September 2015

QUESTION & ANSWER - 6

1.       Who is known as Father of Modern Chemistry?
Answer: Antoine Lavoisier
2.       What is the Currency of Argentina?
Answer:  Peso
1.       What is the full form of ISDN?
Answer: Integrated Service Digital Network
3.       Which is the largest desert in the World?
Answer: Sahara
4.       Which city is known as Pink City in India?
Answer: Jaipur
5.       Which country is known as Land of rising sun?
Answer: Japan
6.       When was the International Monetary Fund Established?
Answer:  1945
7.       Where is the Permanent secretariat of SAARC located?
Answer: Katmandu
8.       When is World Population day observed?
Answer: July 11
9.       Where did 2014 Commonwealth games happened?
Answer: Glasgow, Scotland
10.   What Ecology deals with?
Answer: Study of Environment
11.   Who invented Jet engine?
Answer: Sir Frank Whittle
12.   What is the SI unit of Temperature?
Answer: Celsius
13.   Where is the headquarters of UNESCO located?
Answer: Paris
14.   Which river is known as Sorrow of Bihar?
Answer: Koshi River
15.   Which city is known as Queen of Arabian Sea?
Answer: Kochi
16.   Which Indian city is known as “City of Buildings”?
Answer: Kolkata
17.   How many medals India won at the 2012 London Olympics?
Answer: 6
18.   What is the National Game of China?
Answer: Table Tennis
19.   Which country is going to host 2018 FIFA World cup?
Answer: Russia.
20.   What does NATO stand for?
Answer: North Atlantic Treaty Organization.
21.   What is the Capital of Chile?
Answer: Santiago.
22.   Where did the 2010 Asian games organized?
Answer: Guangzhou, China
23.   Which is the smallest state based on Population?
Answer: Sikkim
24.   Where is the Headquarters of OPEC located?
Answer: Vienna, Austria
25.   Who invented the Diesel Engine?
Answer: Rudolf Diesel
26.   What does NAFTA stand for
Answer: North American Free Trade Agreement.
27.   Who is the Chairman of SBI?
Answer: Mrs.  Arundhati Bhattacharya
28.   What is DST?
Answer: Daylight Saving Time.
29.   What is the distance of Marathon race?
Answer: 42.195 Km.

Monday, 7 September 2015

QUESTION & ANSWER - 5

1.       What is the percentage of carbon dioxide in Atmosphere?
Answer: 0.04%
2.       How many muscles are there in Human body?
Answer: 640.
3.       What is the Functional unit of Kidney?
Answer: Nephron.
4.       Which bacteria convert Milk to Curd?
Answer: Lactic acid
5.       What is the use of Seismograph?
Answer: To measure Earthquake
6.       Which gas is used in the preparation of Soda water?
Answer: Carbon dioxide
7.       What are the primary colors?
Answer: Red Green Blue.
8.       What is the full form of HTTP?
Answer: Hyper Text Transfer Protocol.
9.       Where the headquarters of World Intellectual Property Organisation (WIPO) is located?
Answer: Geneva, Switzerland.
10.   When was World Environment Day Celebrated?
Answer: June 5.
11.   What is the hardest substance in the human body?
Answer: Enamel
12.   Which city is known as Switzerland of India?
Answer: Kashmir
13.   Where is the headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA) located?
Answer: Vienna
14.   Where is Itaipú Dam located?
Answer: Brazil
15.   When is World Women’s Day celebrated?
Answer: March 8.
16.   Who wrote the book origin of species?
Answer: Charles Darwin
17.   When is World Food Day observed?
Answer: October 16.
18.   Which is the smallest country in the World?
Answer: Vatican City
19.   What is the currency of Sweden?
Answer: Swedish krona
20.   Which country uses the currency Dirham?
Answer: United Arab Emirates
21.   What is the capital of Estonia?
Answer: Tallinn
22.   What is the equivalent of one byte?
Answer: 8 bits
23.   Where is the Headquarters of Amnesty International located?
Answer: London
24.   Where is the Yellow stone National park located?
Answer: USA
25.   What is the use of Fathometer?
Answer: Measure the water depth using echo sound
26.   Monazite is an Ore of _____________
Answer: Thorium
27.   The International Court of Justice is located at _____________
Answer: The Hague, Netherlands
28.   Who discovered Electron?
Answer: J.J. Thomson
29.   Who discovered Neutron?
Answer: James Chadwick
30.   Where is the Great Vitoria desert located?
Answer: Australia

Sunday, 6 September 2015

QUESTION & ANSWERS - 4

1.       Which is the closest planet to sun?
Answer: Mercury
2.       Which is the farthest planet from sun?
Answer: Neptune
3.       Which is the coldest planet?
Answer: Neptune
4.       Which is the hottest planet?
Answer: Venus
5.       Which instrument is used to measure the velocity of Wind?
Answer: Anemometer
6.       Which is the smallest planet?
Answer: Mercury
7.       When is UNO Day?
Answer: 24 October
8.       When is Earth Day celebrated?
Answer: 22 April
9.       Which planet is called as Morning star?
Answer: Venus
10.   What is the full form of IP?
Answer: Internet Protocol
11.   What is the full form of ISDN?
Answer: Integrated Services Digital Network
12.   Santiago is the capital of which country?
Answer: Chile
13.   Tehran is the capital of which country?
Answer: Iran
14.   Zagreb is the capital of which country?
Answer: Croatia
15.   Tbilisi is the capital of which country?
Answer: Georgia
16.   The Great Slave Lake is in which country?
Answer: Canada
17.   Which country has the longest border?
Answer: China
18.   Which country is going to host 2016 Olympics?
Answer: Brazil
19.   What is the largest desert in World?
Answer: Sahara Desert
20.   Which country is known as Land of Lilies?
Answer: Canada
21.   What is the common ore of Aluminum?
Answer: Bauxite
22.   What is the distance of Marathon race?
Answer: 42 kms
23.   What is Pedology?
Answer: Study of soils
24.   Which Day is celebrated as World No Smoking Day?
Answer: May 31
25.   Which is largest gulf in the World?
Answer: Gulf of Mexico
26.   Which planet is called Evening star?
Answer: Venus
27.   Which city is the most populous in the World?
Answer: China
28.   When is Human Rights Day observed?
Answer: December 10.
29.   Which is the 6th planet from Sun?
Answer: Saturn
30.   Who invented Telegraph?
      Answer: Samuel Morse

Saturday, 5 September 2015

QUESTION & ANSWER - 3

1.       Who is called as Desert Fox?
Answer: General Erwin Rommel
2.       When did German army enter Russia?
Answer: June 22, 1941
3.       Which city is called Gateway of India?
Answer: Mumbai
4.       Who is youngest Wimbledon champion (Men)?
Answer: Boris Becker
5.       Which city is called as Queen of Arabian Sea?
Answer: Kochi
6.       Between whom the first battle of Panipat fought?
Answer: Ibrahim Lodhi and Babur
7.       When did Kalinga war happen?
Answer: 260 BC
8.       Who invented the stock ticker?
Answer: Thomas Alva Edison
9.       Which planet has the most satellites?
Answer: Jupiter
10.   Where Nobel peace prize will be awarded?
Answer: Oslo, Norway
11.   What is the national game of New Zealand?
Answer: Rugby
12.   What is the parliament of Iran?
Answer: Majilis
13.   What is the capital of Egypt?
Answer: Cairo
14.   Which country won most number of FIFA world cups?
Answer: Brazil (5 times)
15.   Which is the lowest layer in the Atmosphere?
Answer: Troposphere
16.   Who invented the X-Ray?
Answer: Wilhelm Roentgen
17.   What is known as Hematology?
Answer: Study of bloods
18.   What is known as Carpology?
Answer: Study of fruits
19.   What is the use of Otoscope?
Answer: Instrument to examine the ear
20.   When was Pearl Harbor attacked?
Answer: December 7, 1941
21.   What is the use of Auxometer?
Answer: Instrument to measure magnifying power.
22.   Which is the hottest planet?
Answer: Venus
23.   Which city is known as Pittsburg of India?
Answer: Jamshedpur
24.   Which Grand slam tennis is played in Clay court?
Answer: French Open
25.   Which city is known as Venice of East?
Answer: Cochin
26.   What is the Parliament of China?
Answer: People National Congress
27.   What is the national game of Bangladesh?
Answer: Kabaddi
28.   Which country is known as Cockpit of Europe?
Answer: Belgium
29.   On which river bank New York City is located?
Answer: Hudson
30.   Where is the headquarters of World Health Organization located?
      Answer: Geneva, Switzerland

QUESTION & ANSWER - 2

1.       Which region receives highest rainfall?
Answer: Equatorial region
2.       Harare is the capital of which country?
Answer: Zimbabwe
3.       Who is the Last sultanate of Delhi?
Answer: Ibrahim Lodhi
4.       When was Treaty of Versailles signed?
Answer: 28 June, 1919
5.       Which device is used to measure pressure?
Answer: Barometer
6.       Which is the longest river in the World?
Answer: Nile
7.       Which personalities receive Dronacharya award?
Answer: Sport coachers
8.       UNESCO stands for
Answer: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation
9.       Which country is called as Britain of South?
Answer: New Zealand
10.   Which country lead in rubber exports?
Answer: Malaysia
11.   Which country is going to host next Euro cup?
Answer: France
12.   On which river bank Budapest located?
Answer: Danube
13.   What is the old name of Istanbul?
Answer: Constantinople
14.   What is the height of Mount Everest?
Answer: 8850 m (29035 ft)
15.   Which is biggest state in India in area?
Answer: Rajasthan
16.   Who is the president of USA during World War 1?
Answer: Woodrow Wilson
17.   Which Grand slam tennis is played in Clay court?
Answer: French Open
18.   What is the national game of Indonesia?
Answer: Badminton
19.   Who is the first vice-president of India?
Answer: Dr. S. Radhakrishnan
20.   What does DC stands for in Washington DC?
Answer: District of Columbia
21.   What is the Parliament of Israel?
Answer: The Knesset
22.   On which rainfall India receives most?
Answer: Southwest monsoon (70 – 80%)
23.   Which country won inaugural T20 world cup?
Answer: India – 2007
24.   Which river is called sorrow of China?
Answer: Hwang Ho
25.   Which is the smallest country?
Answer: Vatican City
26.   What is the capital of Angola?
Answer: Luanda
27.   What is the currency of Afghanistan?
Answer: Afghani
28.   When was Hiroshima bombed?
Answer: August 6, 1945
29.   When was Pearl Harbor attacked?
Answer: December 7, 1941
30.   On which river bank Washington DC located?
     Answer: Potomac

Friday, 4 September 2015

QUESTION & ANSWER - 1



1. Where is the Indian Military Academy Located?
Answer: Dehradun, Uttarakhand.
2. When was United Nations Organization formed?
Answer: 1945.
3. Who wrote the Book “Discovery of India”?
Answer: Jawaharlal Nehru.
4. What is the full form of CIA?
Answer: Central Intelligence Agency.
5. Which player has won most Grand slam tennis title?
Answer: Roger Federer.
6. What is the capital of Argentina?
Answer: Buenos Aires.
7. Which canal connects the Pacific Ocean and the Atlantic Ocean?
Answer: Panama Canal.
8. When Vasco da Gama reached India?
Answer: 20 May 1498.
9. Which country is called as “Land of Rising sun?”
Answer: Japan.
10. On which river bank London is Located?
Answer: Thames.
11. What is the capital of Poland?
Answer: Warsaw.
12. What is the currency of Kuwait?
Answer: Dinar
13. Which country won the 2014 FIFA World cup?
Answer: Germany
14. Which city hosted the most number of Olympics?
Answer: London
15. Where is OPEC headquarters located?
Answer: Vienna
16. Garuda airline is the flag carrier of which country?
Answer: Indonesia.
17. IMF stands for.
Answer: International Monetary Fund
18. When did the first battle of Panipat happen?
Answer: 1526 A.D
19. Which instrument is used to measure the sensitivity of Earthquake?
Answer: Seismometer
20. Who is the Author of “Declaration of Independence”?
Answer: Thomas Jefferson.
21. When was swadeshi steam Navigation Company formed?
Answer: 1906
22. Who was the first Woman to get nominated for Legislative Council?
Answer: Dr. Muthulakshmi Reddy
23. Which is year is observed as International year of chemistry?
Answer: 2011
24. Who was called as “Grand Old Lady of Indian Nationalism"?
Answer: Dr Annie Besant
25. Who defeated Jhansi Rani in 1857 revolt?
Answer: General Sir Hugh Rose
26. Which continent is known as “Dark Continent”?
Answer: Africa
27. When did World War II begin?
Answer: 1 September, 1945
28. When Naval Mutiny did take place?
Answer: February 1946
29. Where is the Kaziranga National part located?
Answer: Assam
30. What is the old name of Istanbul?
Answer: Constantinople